Obsah stránky

2021 USES 4 - krajinářské úpravy a revitalizace Zaječího potoka

Zveřejněno: pátek, 01. říjen 2021 | Dotace
Realizace krajinářských úprav směrem na Zaječí.

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií - Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci operačního programu Životní prostředí.

Předmětem podpory je výstavba mokřadního biotopu s vodními tůněmi. Realizací projektu dojde ke zvýšení biodiverzity se zaměřením na chov a zvyšování početnosti druhů.

Celkové způsobié výdaje: 5 917 439 Kč

Dotace EU: 5 917 439 Kč

 

Předmětem projektu je výstavba mokřadního biotopu s vodními tůněmi. Návrh je koncipován jako prvek revitalizace krajiny v rámci opatření ke zlepšení životního prostředí. Účelem stavby je podpora biodiverzity se zaměřením na uchování a zvyšování početnosti druhů, realizované především vytvořením vhodných podmínek pro jejich existenci. Rozsáhlé vodohospodářské úpravy provedené v povodí řeky Dyje ve druhé polovině minulého století vedly k odvodnění krajiny a jejímu následnému intenzivnímu zemědělskému využívání. V důsledku toho zanikla celá řada přírodních ekosystémů, zejména cenné vodní a mokřadní biotopy. S nimi zmizelo mnoho druhů rostlin a živočichů vázaných na tato prostředí. Záměr předpokládá souvislou regeneraci mokřadního biotopu v několika izolovaných segmentech prostřednictvím zemních úprav se zajištěním dostatečné vodní bilance prohloubením stávajících terénních depresí (s cílem dostatečného obnažení pokleslé hladiny podpovrchových podzemních vod s maximálním prodloužením každoročního jarního zvodnění s trvalým zajištěním určitého vodního sloupce i po zbytek roku). Byla vytvořena vodní plocha o rozloze cca 2,1 ha s maximální hloubkou vody do 2m. Vytěžená zemina byla rozprostřena na dotčených pozemcích a zformována do částečně hutněných násypů, tzv. hrúd s průměrnou výškou do 6,0 m. V současné době se již zpracovává projekt na výsadbu zeleně podél těchto tůní. Zahájení stavby   2.11.2021, dokončení stavby 18.6.2022.

Projektant: Ing. Luděk Halaš, projekty VH staveb, Bieblova 36, Brno

Zhotovitel: AQUASYS spol. s r.o., vodohospodářské stavby, Jamská 2488/65, Žďár nad Sázavou. 

 

2022 Realizace USES 4
Prohlášení o přístupnosti   |   Odběr novinek   |   Kontakty
Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.